Hoppträning

Här kommer en liten filmsnutt. Såg att när jag rider Nina är bara en liten snutt när jag travar runt, Charles filmade inte när jag hoppade henne. Häst nummer två är Basiles häst Chamore Z som är 9 år tror jag e. Charlie Z (tror jag). Hon är alltså inte egenuppfödd utan köpt från Schockemöhle men jag tror att hon är född i Zangersheide eftersom hästarna därifrån får ett "Z" på slutet, det ligger i Belgien och det är där man alltid har VM för unghästar. I vilket fall som helst, snällt av Basile att jag fick låna henne och hoppa henne lite, hon har gått 140 så detta var väl inget märkvärdigt för henne. Men det är inte en lättriden häst då hon gärna blir spänd och springer.
Här ser ni också att jag drar fram skänklarna och höjer händerna. Jag är i vilket fall som helst avslappnad och trycker inte vilket är något bra med det hela.
Just det, Charles råkade filma när han gav mig beröm i smyg! Dvs. Han sa det inte till mig utan till Ida (självklart, man får ju aldrig höra att man gör något rätt genom honom, man får liksom lite små hintar ibland från andra. Man tager vad man får!). Och nu såg jag också att jag nästan fick med Lisa när hon hoppar på Quetsch (när han säger att det var så bra men att hon kom för snabbt så han var inte berädd med kameran.
 
 

26e nov 2012

Fick en liten önskan om att jag ska skriva vad som har blivit bättre med min ridning sedan jag kom ner hit.
Kan vara lite svårt att skriva om tycker jag. Hade tex. aldrig sett mig själv på film inna jag kom hit ner. Vore en bra idé nu att lägga upp en film från någon av mina fösta tävlingar här nu och en lite nyare. Då ser man stor skillnad.
Famför allt att jag sitter mer still i sadeln. Förut drog jag up händerna (gör jag iofs fortfarande) men nu skakar det i vilket fall som helst inte som om det skulle vara jordbävning. Skänklarna är mer still, även fast de åker fram titt som tätt. Jag klämmer inte med benen längre utan har lärt mig att ha tyngden i stigbyglarna och inte i rumpan. Vilket gör att jag inte stör hästen lika mycket som om jag skulle sitta och småklämma. Händer såklart att jag gör det men det är en stor skillnad.
Jag har blivit bättre på hoppning, superise? Nej men innan jag kom hit trodde jag att jag kunde en del, men vart nedtagen på jorden på minut 1 under första ridpasset och nu vet jag min plats haha.
Jag använder inte händerna och är lika stark som jag var förut, här handlar det mycket om att vara så lätt i handen som möjligt även under hoppning då man bara ska ha kontakt så att tyglarna inte glappar. Kan ju vara svårt med hästar som gärna springer så då får man göra halt framför hindret några gånger och visa dem vad man vill. Min balas har också blivit bättre, det komme väl med alla hästar man rider. Och nu när jag tänker på det, inte bara kvalitén av ridningen har blivit bättre utan också hur jag ser på andra ekipage. Jag har tex. fått ett mycket bättre öga fr att se om en häst hoppar bra eller när den går bra/ inte och vad en ryttare gör för fel när den rider. Det tycket jag var jättesvårt att se förut.
Jag skäms fortfarande när jag ser mig själv på video men jag tror att det är nyttigt, de fel man gör när man rider blir plötsligt så självklara, jag tänker ganska ofta "men vad håller jag på med?! Så där kändes det inte alls när jag red". Så det är ganska roligt att sätta ihop känslan när man red tillsammans med videon som man har spelat in.
Jag kom på att jag har en liten video när jag rider runt på Nina lite och jag fick hoppa Chamore (Basiles häst) lite grann när Lisa och Ida var här på besök. Ska fixa ihop den så den bara är på när jag rider, vill inte läga ut Ida och Lisa om inte de skulle vilja det.
Just det, jag har börjat med Et Vous nu också och rida. Går bra, var mindre tokig än vad vi trodde! Videon kommer upp senare så länge får ni två bilder på Et Vous, född -08 e. Epsom gesmeray (har lagt upp en video på pappan innan som är helst fantastisk!) Och hon har samma mamma som Nina, och de är lite lika, Et Vous är mindre än Nina men båda är väldigt vackra.
 

 

Helgens tävling

Så red som sagt bara Cerise i helgen, en klass på lördagen och en på söndagen.
 
Så 4 fel på lördagen, ett räcke som jag bromsade lite innan och störde. Som ni ser genom hela videon så håller jag upp händerna väldigt mycket och liksom lägger dem ner. Försökte att tänka på det mer på söndagen men vart inte så mycket bättre. Hon var ganska på båda dagarna så jag satt och småhållde henne hela tiden vilket inte är så bra, ska ju egentligen inte behöva göra det. Just det, skjuter fram benen sjukt mycket, något som jag också nyss har börjat med.
När man tränar bort ovanor så kommer det bara nya, det är väl inte meningen?
 
 
 
 
Och söndagen, felfri och slutade tvåa (båda dagarna var unghästklasser så det är bara stilpoäng och ingen omhoppning). Hon var väldigt på här också och fick ta tillbaka henne flera gånger som ni tex. ser mellan hinder 1 och 2. Men hon hoppade mycket bättre denna gången, det var lite högre också än på lördagen.
Självklart ska kameran krångla och vi fick bara med de 4 första hindrerna. Men banan fortsätter såhär: Vänster snett igenom på rött räcke, höger runt och på den röda kombinationen, svagt till höger på vitt/ vinrött räcke, vänster runt på vit/ grön/ blå oxer och sen 7 galopprång till vattenhindret.
Det som är så bra med unghästklasserna här nere är att man får rida in på banan först med hästen och gå banan tillsammans så att hästen har en chans att titta sig omkring och sen att vattenhindret är sist och det är frivilligt att hoppa det. (Jag hoppar det alltid för träningen skull eftersom Cerise kan vara lite tittig).
 
 

19 nov 2012

Hejsan Bloggen!
 
Efter uppehåll (igen) så ska det komma upp lite nya inlägg. Håller på att ladda upp 1,5 filmer från helgens tävling.  0,5 för att kameran la av efter 4 hinder. Lite tråkigt men man får se något.
 
Annars var Lisa och Ida här för ca. en vecka sedan, superskönt att få så mycket hjälp och att hitta på lite grejer att göra.
Just det! Glömde helt, jag har nämligen varit med om en liten "once in a lifetime experience" under tiden jag inte bloggade, närmare bestämt den 5e november när Lisa och Ida var här (de kom precis rätt vecka!). Charles fyllde nämligen år så Ingrid (och barnen) fixade en lite överraskning till honom. Först på söndagen då hans riktiga födelsedag var så var det middag hemma med alla syskonen + flick/ pojkvänner och Charles kompis och sen på måndagen hade Charlotte fixat hit en tränare så att hon, Victor och Basile skulle träna för men det var också en liten överraskning till Charles eftersom de hade fixat dit en häst till honom också så skulle Ingrid köra dit honom utan att han skulle veta om det och han skulle också få vara med och träna. Suprisen var att jag skulle också få vara med på en häst, och kan ni gissa vem tränare var? Nej det går inte att gissa så här kommer det: Thomas Fuchs!! (staving?) aka. Steve Guerdats tränare aka. Olympic Champion in showjumping 2012.
Förstår ni hur stort det var för mig? Så var alltså ganska nervös. Skulle haft Cerise men hon var lite svullen i sitt ben (de hon var skadad i förut) så ville inte ta henne så hade Nina istället. Vart ingenting filmat tyvärr för att ingen hade kamera med sig (typiskt) men jag har sett till att spara hela lektionen i mitt långtidsminne!
Han sa inte så jättemycket förutom att slappna av. Jag tyckte att jag slappnade av helt okej men insåg dagen efter att jag hade träningvärk och det är inte normalt efter en hopplektion så kanske att jag var en aningen spänd...
Sen skulle jag räta upp händerna, jag har börjat lägga dem ner av en konstig anledning. Ni kommer att se de på filmerna från tävlingen, och att jag skulle stänga dem, fingrarna var för öppna och att händerna inte skulle vara så berätt isär.
Sen var det mycket med att kolla upp hela tiden, jag brukar inte få kommentarer för min blick men nu var det alltid kolla upp och att man skulle "feel your horse" istället för "look at your horse". Hmm, det är vad jag kommer på just nu. Så under lektionerna hade Ingrid fixat Champange och små snittar och efter lektionerna var klara körde vi hem hästarna och alla gick ut och åt.
Tog mig friheten till att fixa några lika som bär bilder på mig och Steve, jag menar, är det verkligen så stor skillnad?
 
 
 
 
 

RSS 2.0