Hoppträningen

Gick bra, Paul är en riktigt bra tränare. Jag fick ha lite större galopp än vad jag brukar vilket gör att jag får lite svårare att hitta distanserna. Charles har låtit mig haft en lite mndre galopp men när vi börjar komma upp i högre klasser krävs såklart en större galopp. Så vart att jag kom lite nära några gånger men Childeric är så fantastisk snäll när han vill så han verkligen krånglar sig över och trots att han är så stor och klumpig så är han faktiskt väldigt försiktig. Men kändes som om jag var riktigt föriktig i handen, nästan lite för så att tyglarna rinner ut ibland, måste hålla koll på dem.
Vi började värma upp på ett kryss och höja eftersom. Childeric drog lite till vänster eftersom jag inte rätade ut honom ordentligt och hållde honom rak efter svängen mot hindret så då var Paul lite elak och satt två sockerbitar efter hindret precis i mitten så jag skulle verkligen landa mer på högersidan. Detta kan ju vara ganska farligt, jag vill inte landa på sockerbitarna och bryta benen på hästen men det gick bra, alltså inga ben brutna.

Folk säger hela tiden hur ful han är men jag är så glad att jag har honom, hade annars inte fått tävlat så mycket och han är så enkelt att ha att göra med (förutom att ta ut i hagen då han börjar springa 5 meter innan själva hagen och han lyssnar verkligen inte på ett litet grimskaft som rycker i grimman).



Imorgon är jag ensam i stallet. Charles, Ingrid, Charlotte och Paul åker till Frankrike till en hästtävling för att kolla och ta med deras stövlar som ska lagas (går bara en gång per år tydligen eftersom de är skräddarsydda). Och jag antar att Victor inte kommer att släpa sig upp ur sängen på morgonen (som vanligt).

Ledig dag och hoppträning

Idag är jag ledig vilket verkligen är skönt. Trots den lediga dagen har jag en hoppträning klockan 19 med Paul (Charlottes kille). De var uppe i stallet igår när jag precis skulle rida Childeric så Paul red Antendra som är under igångsättning efter kramp i bakdelen och Charlotte en häst från ett annat stall. Fick då hjälp av Paul när jag red Childeric vilket verkligen behövdes, det säger bara klick och jag förstår inte hur alla kan vara så duktiga tränare här?! Var verkligen vad jag behövde då han har varit så svårriden på sista tiden. Han tyckte också att Poponcini bettet jag använde verkade funka jättebra då jag faktiskt fick röra honom i munnen nu utan att han bara drar fram det eller blir orolig i munnen. Så då betämdes altså en hoppträning idag inför tävlingen i helgen då de antagligen ska hit i vilket fall som helst och rida lite andra hästar.
Ska blir så skönt att komma till stallet och bara rida en häst utan att behöva göra någonting annat. Ingrid sa också att hon skulle komma förbi och kolla. Känner fortfarande att jag ler efter att det gick så bra igår, Chidleric kan verkligen vara så klurig när han vill och jag måste verkligen rida på ett annat sätt som jag inte alls är van vid.

Nu ska jag åka till affären på inköpslistan står hundgodis och hundleksak. De har en plastgris här som inte är hundarnas leksak men gav den lite till Emile igår ändå. Helt galen vart han eftersom den låter när man tuggar på den och han försökte verkligen ta död på den och efter ett tag vart han så slut så han bara låg ner. Nu står han och kollar på hyllan där den är hela tiden och vill att man ska ta ner den. Men eftersom jag inte vet säkert om de får leka med den tänkte jag köpa en egen leksak!


 

Ps. Lite nya tävlingsbilder är också påväg, kämpar fortfarande med filmen från förra tävlingen!



30 augusti

Var i stan igår med Liselott, gick först till Louises lägenhet för att kolla som var superfint. Vart sedan en matbit på en mysig restaurang och sen för att kolla lite på tivolit igen. Liselott ville åka den hemska som vi åkte i lördags vilket jag vägrade (mådde dåligt hela kvällen) så det vart två stycken mindre. Köpte med mig sockervadd hem man kunde köpa på burk vilket är praktiskt!



Idag på morgonen har Charles ridit Cerise och jag Nina. Han hoppade henne lite inför 4 årschampionatet nu i helgen. Han sa att om jag hittar en häst som man får samma känsla av i hoppningen men kan hoppa 1.60 så ska jag höra av mig, will do!

Nu tillbaka för att rida Childeric och Skylla och imorgon är jag ledig!

Tivoli

Var jätteroligt igår när jag väl kom fram. I vanliga fall tar det kanske 10-15 min att kör in till stan, för mig tog det 45 min. Hade en GPS som var på franska och förstod inte riktigt allting (kan höger vänster och väg vilket inte hjälpte mycket tydligen).
Liselott tvingade med mig på några åkturer vilket gjorde att jag fortfarande mår lite illa och känner mig lite sliten idag...

Bild från parisehjulet på den största delen av tivolit, låg en liten del bakom oss också.



Skylla nöjd över morgonpasset påväg hem. Känns mycket bättre med henne nu. Har börjat sätta lite mer press i henne och i början vart det mycket protester med upp på bakbenen och tjura ihop totalt men när vi väl har kommit över den punkten ett par gånger så går det faktiskt mycket bättre nu, roligt!


2 åringarna

Har hjälp till i stallet på morgonen och efter det åkte jag och Charles till 2 åringarnas hage för att flytta dem till hagen bredvid där det var lite mer att äta. Så i eftermiddag ska jag rida Childeric och Skylla, eventuellt också Cerise och Nina får vila så hon har ett par dagar med mycket nya intryck. När jag är klar i stallet ikväll så åker jag in till stan för att gå på tivolit, blir roligt!

Några bilder på två åringarna



Den här hästen är den bästa av 2åringarna om man bara kollar på löshoppningen. Han har samma mamma som Kiwi (deras bästa häst, mamman heter Ortie) och samma pappa som Nina alltså Nintender!


Update över dagarna

Har varit lite dålig uppdatering! Först var det för att jag inte hade något speciellt att säga, red bara på som vanligt men nu har det hänt lite grejer.
På besök här nere är Liselott en dansk tjej som jobbade här -98, stannar i en vecka. Så hon har ridit Childeric de senaste två dagarna och hon är superduktigt och han behöver bli lite genomriden. Eftersom hon också gillar att vara i skogen mycket så red vi på banan först igår och sen gick ut i skogen för en skrittrunda. Jag hade Nina så det var hennes första gång, superduktig var hon!
Idag red vi bara ut i skogen en lite längre tur och travade mer och tog en liten galopp. Childeric är supersnäll när det är en till häst med vilket är jättebra för att Nina är knappt van att vara på ridbanan och det blir mycket nya intryck. Skötte sig iaf mycket bra och jag ska försöka ta mina hästar ut mer i skogen så det blir vana och då blir det så mycket enklare.
Hon hjälpte mig också duscha Nina för första gången igår. Tokspänd var hon och det var superläskigt men Liselott tyckte att det gick bra. Så vi gjorde samma sak idag och hon var mycket lugnare men såklart fortfarande spänd så imorgon kunde jag göra det själv sa hon, kul!
Sen lärde hon mig lite tips med knoppning också. Victor är iväg och tävlar med Euca idag och han hade inte tid att duscha honom så han frågade om jag kunde och när Liselott var där så passade vi på att öva knoppning också, vart dock inte så bra men Victor såg nöjd ut!

Hade lite hoppträning med Cerise imorse, det går bättre men en hel bana går fortfarande inte felfritt. Det är så noga att man håller henne rak, tappar man bara en millimeter på en sida så springer hon iväg och det har jag inte riktigt lärt mig än.
Hoppade också med Nina för tredje gången för några dagar sedan. Gick utmärkt hon är så snäll, även fast jag kommer lite snett och jag känner att bogarna inte är 100% på plats så hoppar hon vilket är otroligt. Hon kommer från en familj där de vanligtvis är ganska knepiga att rida men jag tror att vi har haft tur med Nina!

Imorgon så åker jag Liselott, Martina (jobbar med Charles) och Liselotts kompis härifrån in till stan till ett tivoli som tar upp ett av citys största parkeringar och stannar här i tre veckor. Sen på måndag kväll ska jag Liselott och Louise (som har jobbat här för 10 år sedan också men bor kvar i luxemburg) ut och äta en sväng inne i stan. Det blir kul att få komma ut lite!

Har också under dessa dagar bytt bett på Childeric. Charles såg de bettet jag använde innan, en normalt mot lite smalare tvådelat bett med fasta ringar och tyckte att det var lite tunt. När hästar är lite svåra i munnen som Childeric så ska man ha ett litet tjockare bett så han tipsade om ett Poponcini bett och det har funkat bra så jag kör på det (men oj, kollade lite på internet och det kostar tydligen 1400 kr, för ett bett? Nog står det att de ska ligga som en silkestråd i hästens mun och massa mer men det finns väl en gräns?)Tur nog inte jag som har köpt det! Här är två bilder på bettet.





Cerise i knoppar

Knoppade Cerise nu på kvällen när jag red, så att hon ska lära sig att de inte kommer äta upp henne. Tur att hon är så klok för det mesta. Stod helt still och det gick faktiskt riktigt enkelt att göra den i pannan också. Gjorde som sagt inge noga bara för att hon skulle känna på. Hon ser bättre ut i knoppar eftersom hon har exem och ser ut som en 2 åring i svansen och som ett russ i manen!
I helgen ska hon gå 4års championatat här i luxemburg med Charlotte som jag tror ska rida. Känner att hon kan gärna ta henne på en till tävling speciellt när det är championat. Där ska även Eams vara med (fast i 5års championatet) och Citterio som jag longerade någon enstaka gång och red en gång som också är 4 år.



Hon är verkligen inte så vacker i kroppen men hennes söta ansikte och peronlighet gör henne så fantastisk!



Citterio


Tävlingen

Igår gick det bättre än i lördags, jag hade en lättare hand, skulle kunna haft mer galopp men det funkade. I vilket fall som helst när vi kom till tävlingsplatsen så hade det flyttat fram 115 en halvtimme =skyndaa! Hann kolla på banan i 1 minut från en kortsida och sen fick vi lov att gå. Detta resulterade i att jag missade ett hinder inne på banan, men vara bara att lägga en volt och komma igen. Var samma 1a och 1a som igår. Kände att han ville stanna på 1a så fick trycka till lite, stod emot lite på 2an också men det gick bra. Sen vart det en högersväng till en trippel, 7 galoppsprång till ett räcke, skarpare vänstersväng till en oxer, 8 galoppsprång till kombinationen sen en vänstersväng in på en stor brun oxer sen en ganska skrap sväng till nummer 8 som jag missade, sen 9 och 10 i en högersväng.
Han hoppade otroligt bra, vi fick inget fel på hinder och ag hoppas verkligen att det blir lite bra bilden. Ska få dem skickade till min mail inom några dagar. Charles hann inte filma denna runda då han kom för sent till banan och då hade jag redan hoppat 1 och 2.

Idag är det stekhett. Har fixat stallet och lite annat på morgonen= ingen tidning. Men har bara två hästar idag. Euca rider Victor. Skylla och Childeric vilar från igår så då är det Nina och Cerise som jag ska rida ikväll.
Imorgon är jag ledig, jippie! Var inte ledig förra veckan eftersom Chares behövde hjälp i stallet när ingen annan var där förutom vi två.

Fördelen med att gå upp klockan 5 och åka till stallet


115 debut

Red två klasser idag, en 105 och sen 115 och imorgon blir det bara 115. Vi har sagt att jag ska lämna det andra klasserna och bara satsa på den högre. Den största anledningen till det är att vi inte behöver gå upp klockan 5 haha, jag är helt slutkörd!
Till tävlingen!

105 cm- 4 fel
Det kändes riktigt bra, han var lite slö (har varit riktigt varmt idag även fast jag vet att hästar är super på att tåla värme så kanske det kan vara en anledning) och jag fick vara på honom lite extra. Skulle kanske galopperat igång honom bättre från början. Var iaf på en linje med där hindret kom snabbt efter en sväng och jag genade lite, inget mer med det.

115 cm- 4 fel

Hela rundan kändes bara hemsk, kändes som en av det värsta jag gjort här nere men Charles sa att det kunde varit värre (tror att han hållde igen lite för att han såg hur nere jag var). Hinder nummer ett och två låg på en linje precis vid långsidan med 5 galoppsprång mellan. Hoppade 1an kände hur han stod emot lite så gick på han med pisken lite sista galoppsprånget till 2an ö jag ville verkligen inte att han skulle stanna. Skuttar över det och tyckte att han stod emot lite hela banan. När jag tänker efter så kommer jag inte ihåg vilket hinder vi rev. Men ni har tur, vi har det på film! Så ska försöka att få in den på youtube så ni kan kolla. Säger inte att rundan var hemsk bara för att ni ska titta på den, men ni kommer att se vad jag menar.
Jag hoppas på bättre tur imorgon.

Ska nu äta lite mat och utvänta hettan. Sedan upp till stallet och rida Euca och Nina. Cerise vilar från igår, Childeric gick på tävlingen och likaså Skylla med Charlotte som var felfri! Och sedan fixa allting för imorgon!

Snabb update

Slänger upp en liten snabb update innan jag ska sova. Iförrgår fick jag träna lite för Paul för Charlotte var här och skulle rida några andra hästar så då passade vi på, hoppade som vanligt lite linjer och satte sedan ihop en bana. Fick också hoppa upp mig lite (är skönt att ta några högre skutt innan tävlingen så att det känns "lågt och enkelt") så hinderena låg på 120-130. Eftersom jag inte är van att hoppa högre så blir det liksom att jag flyger ur sadeln lite över hindret, det kommer nog med tiden!
Hoppade också Nina för andra gången, gick på två kombinationen direkt och gick super! Ingrid kom dit och kollade och hon tyckte att hon hoppade bättre än Cerise efterso hon tar lite mer tid på sig och hoppar lite rundare. Cerise har mer brottom men kan få till riktigt fina skutt ibland. Men Nina är så snäll också, märkte att jag gled ut lite när jag styrde in mot hindret ett par gånger och trodde att hon skulle springa på sidan (Cerise hade gjorde det utan att tveka) men nej, då var hon så snäll och tog det som det kom, jättebra!
Charlotte hoppade också Cerise då, gick fint eftersom hon idag gick sin första tävling! Första gången på ett annat ställe och första gången på tävling så hon var lite på nålar. Var alltså Charlotte som red henne, vi tyckte det var bäst eftersom det är viktigt att hon lär sig att hon ska över på en gång och Charlotte är självklart en mycket bättre ryttare än vad jag är. Men det var felfria, spänd som en stålfjäder men de klarade det!

Följde alltså med till tävlingen idag och groomade eftersom hon hade tre av våra hästar (Cerise, Eams och Celiné) att starta och tr från deras stall. Så jag och Paul sprang fram och tillbaka med hästar hela tiden.
Kom hem vid tre tiden och tog in hästarna, sen fick jag lov att äta någon, hade bara ätit ett äpple så mådde lite dåligt. Åkte sedan upp till stallet igen och red Childeric, Tvätade han och Skylla, putsade alla grejerna och fixade klart i stallet. Kom hem klockan halv 10. Vart tog tiden vägen? Och nu måste jag alltså gå och lägga mig. Vi måste åka klockan 7 imorgon och det betyder att jag behöver vara i stallet halv 6, trött tjej!


18 augusti

Bra väder idag igen och vi är lyckliga. Sitter nu hemma och väntar på att det ska bli lite svalare då jag har 4 hästar kvar och vill inte svettas hjäl.

Igår plockade vi som sagt in halm som låg i balar ute på en åker. Trodde att jag skulle dö av utmattning men här sitter jag, levande. Vi tog in dem med transporten och efter vi hade tagit in två stycken fulla så kom Charlotte och Paul och hjälpte oss och vilken lycka det var, vart så mycket enklare då! När kom hem upptäckte jag hur brun jag var, men falskt alarm, det var bara smuts. Tänkte att jag skulle rida Childeric efter vi tagit in halmen för att jag inte hann det innan men det hoppade jag över. Blir idag istället.

Charles har kommit på en liten idé att han ska ta hem de två största 3åringarna (2 stycken, det är 5 totalt) för att de ska sättas igång och då kan Martina komma upp till stallet och longera med ibland (Martina jobbar med Charles). Och eftersom hon är ridlärare i grunden (dressyr) så skulle hon kunna ge mig någon lektion i veckan vilket är välbehövligt. Hon har tydligen, på den tiden hon utbildade sig varit och lärt sig hon den världsbästa dressyrryttaren då, känns bra att hon vet vad hon pratar om. Jag behöver verkligen lite dressyrlektioner för att jag känner att det går lite tungt ibland och jag kör fast, hoppningen går bra nu men jag kommer inte komma mycket längre i den om jag inte kan rida mina hästar från grunden.

Om tävlingen i helgen så startar jag lördag och söndag. 105/110 på lördagen och 115 på söndagen, blir roligt!

Från min första tävling här nere, var nog 105.


Soligt!

Det är superfint väder idag, sol lite vind och inte allt för varmt vilket är perfekt för att rida i!
Det är så skönt nu när Charles inte har lika mycket jobb. Då hinner han vara i stallet på förmiddagen och jag får sällskap när vi ska rida. Han har ridit Eams och Celiné som vanligt och jag har hunnit med Cerise och Nina.
Cerise gick bra, hoppade vattenhindret precis innan jag skulle sluta och gick på första försöket utan problem. Nina gick också bra, bockade bara en gång och skötte sig annars utmärkt. Charles säger att det inte är så mycket mer att göra med henne just nu än att rida på och få henne starkare i kroppen innan man sätter mer press.

I eftermiddag ska vi åka till någon åker för att hämta halm som skulle vara jättejobbigt sa Ingrid så hon skulle fixa mat tills vi kom hem! Förutom det så ska Skylla, Euca och Chamore gå på banan.


16 augusti

Lite har hänt sedan jag skrev senast.

Igår när jag och Charles hade fixat stallet så åkte han jag och Ingrid till en fölvisning och kollade lite. Sen på eftermiddagen var det ett par som kom förbi stallet för att kolla på Aco (Ninas och Rockys mamma) som är till salu för Charles tycker att han har för många från den linjen nu och att han har nog med avelsston vilket jag håller med om, så idag åkte hon.
Igår kom också Ingrids syster och hennes dotter hem till oss efter semester (de som äger Koshiba) och de skulle ha lektion för Charles på kvällen och sedan åka hem på morgonen idag.
Jag var med på lektionen med Cerise, gjorde samma sak som förra gången, hoppa linjer och sedan en bana. Fick stopp vid vattnet igen och på 3e försökte kom vi över. Jag hållde henne inte rak så hon sköt ut bogen och sprang på sidan, sen ska jag ha henne mellan mina ben och händerna för att komma över. Fick hoppa vattnet idag också, kom över på 3e försöket här också och ska hoppa det mer eller mindre varje dag nu så att hon lär sig.

Men innan lektionen igår så red jag Nina medan Charles red Celiné och meningen var att han skulle rida Nina lite efter och hjälpa mig med problemet att flytta henne åt sidan. Då kom Charlotte och Paul upp och vi betämde oss för att hoppa Nina för första gången och hon skötte sig exemplariskt. Sprang inte på sidorna eller drog innan/efter hindret. Hoppade upp till 80 och det kändes enkelt. Charles får rida henne en annan gång.

Basile har åkte till sin sommarskola och Victor är i Portugal på semester så det är bara jag och Charles i stallet på morgonen vilket gör att det tid att ficka hela stallet.
Därför var det bra att Koshiba åkte så jag har en mindre häst men när Victor åkte så fick jag ta Euca, men det gör inget han är så fin!

Dagen plan:
Har som dagt ridit Cerise nu på morgonen. Nina ska vila, säkert helt slut från hoppningen igår. Skylla hoppade också igår med Charlotte, jag som hade tänkt att hon skulle vila igår men då får hon vila idag det spelar ingen roll. Childeric och Chamore ska gå och Euca ska ha en promenad i skogen.

Slö dag

Idag har det inte varit många knop. Började med att jag åkte till stallet själv och började, de andra var på bröllop igår och antar att de var trötta. Efter en timme kom Charles och vi började med stallet, förstår inte hur det kan ta så lång tid?! Det som tar absolut mest tid är ut och in med alla hästarna, de som ska ut, de som bara ska in för att äta och sedan ut igen osv. Var klara vid halv 12 och då åkte vi hem för lunch. Har varit grått och regnigt hela dagen och hade verkligen inte lust att rida men fick ta mig i kragen, åkte upp och red två stycken, det blev Skylla och Koshiba. Koshiba för att hon åker imorgon (både tråkigt och inte, en mindre häst men nu börjar det också gå bra med henne!) och Skylla för att hon behöver röra på sig.
Nu till kvällen har solen kommit och jag hoppas på bättre väder.

Ingrid skjutsade iväg Basile till sommarskolan (haha ja han måste gå där). Frågade han om han tyckte om skolan för några dagar sedan och fick till svar:
"Of course! That's way i'm going two times every year!"
Kunde inte sluta skratta, stackars kille så ung och naiv...

Anyway fick en söt bild på Skylla igår innan vi skulle ut och ta en tur, fick känslan att hon verkligen längtade efter mig!

Neej, hon är inte så hemsk som hon ser ut. När man kommer fram till henne lägger hon örona bakåt och vänder bort huvudet, står man där för länge så sträcker hon liksom fram huvudet och öronen PLATT bakåt som för att säga "Men vad vill du?!" och sen går man in, ger henne en klapp så åker öronen fram och livet är underbart igen!

Hoppträning 13 aug

Childeric:

Fick värma upp på två låga räcken och först ha 5 galoppsprång mellan sedan 4. Hoppade sedan några linjer och avslutade på en liten bana. Tycker att han hoppade jättebra och Charles sa att han provecerade mig lite för att se om jag skulle blir "rädd". Alltså han pucklade på mig att inte ha några hände och bara sitta still när vi skulle hoppa vattehindret (som han har stannat på några gånger) och en liten större kombination med "tunnor" under så det blir ett titthinder. Tror att jag klarade mig bra då han inte klagade utan tyckte att han hoppade bra och allt vilket glädjer mig.

Cerise:

Första gången jag hoppade en lite längre bana på henne, har innan bara hoppat kanske 4 hinder i rad och nu vart det 7. Charles har hoppat henne två gånger medan jag vart borta och vilken skillnad det vart. Hon var lugn genom hela banan och man kunde lätt slappna av och bara låta hinderarna komma då hon inte springer på sidan lika ofta längre.
Värmde upp genom att hoppa lite linjer som skulle ingå i banan och hoppa över vattenhindre några gånger eftersom det fortfarande är lite läskigt.
Nästa gång är det dags för att prova en kombination, ska bli spännande att få se vad hon säger då!

Cerises bana



Skylla var lika lugn som igår, tror verkligen att hon mår bra av att komma ut lite i hagen och springa av sig lite. Koshiba var superfin. Eftersom hon alltid skjuter ut bogarna började jag med att flytta henne för skänklarna så hon skulle vara med på vad som gällde. Gick sedan in på en liten större volt och började i skritt med att ställa henne inåt och sedan utåt vartannat fortsatte sedan i trav och det gick så bra! Kände verkligen när hon jobbade och hennes hals vart dubbelt så stor och hon höjde ryggen, superkänsla!

Chamore var lite av en skräckblandad förtjusning. Började med att hon var som en ånglok och bara drog iväg men det kändes att hon var välriden men också känslig för skänklarna och stark. Travade bara igång med massa volter för att lugna ner henne och få kontroll på mig själv så jag satt så still som möjligt för att inte störa. Gick faktiskt bättre i slutat kontraställde henne också ganska mycket fast här i galoppen för att se att hon var med och försökte ha den ganska kort.
Var superhärligt att sitta på en häst som bytte så lätt också eftersom Childeric bockar varje gång och med Chamore var det hur enkelt som helst.
Har i vilket fall som helst aldrig träffat en nervösare häst, hon kan aldrig stå still och bakom varje buske är ett nytt odjur.

Hjälp med ridningen

Nu på helgen då Charles inte har så mycket jobb så hade han tid att rida två hästar på morgonen. Vilket betyder att om jag rider upp samtidigt som honom så kan jag få lite hjälp. Så tog Childeric och Cerise och fick hoppa med båda som gick super! Lägger upp övningarna ikväll och förklarar mer.

Ikväll är familjen bjuden till ett bröllop så jag blir själv hemma med hundarna, mysigt!

Nu ska jag skynda mig upp till stallet, ska rida Camore för första gången idag tänkte jag, blir spännande. Annars är det Skylla och Koshiba som också ska gå. Nina får vila idag, var helt genomblöt från igår då vi hade lite problem så jag tror att hon är rätt trött i musklerna.

Chamore


Avramling nr 2

Ramlade av för andra gången här nere igår. Förstår dock inte, hemma ramlade jag nästan inte av alls och här flyger man var och varannan vecka, smällar man får ta antar jag. Allt gick bra med mig och hästen iaf, känner mig totalstel på högersidan idag men annars är allting fint.
Jag skulle alltså rida ut med Cerise, hon brukar ju vara så snäll men hon är inte heller så van att gå ut i skogen men har skött sig bra de senaste gångerna. Hade ridit en bit iaf och galopperade och sen vart hon rädd för någonting tvekade och skulle snurra runt men då snubblade hon istället och gick ner på frambenen och jag damp i backen. Såg från backen när hon reste sig upp och var lite rädd att hon skulle dra iväg då jag hade ridit över en väg så jag visslade och lockade på henne och för en sekund tvekade hon och jag hann tänka "men gud vilken snäll häst" men sen sprang hon hem. Bara tränset gick sönder men sådant får man väl leva med. Ringde Martina (som jobbar i kleniken mer Charles) att hon skulle åka till stallet och kolla. Ville gärna sitta upp igen och ta en ny liten tur i skogen när jag kom tillbaka bara för att det inte skulle sluta så dåligt så dåligt men Martina hade redan tagit av henne grejerna och ställt in henne i boxen så då orkade jag inte helt enkelt.
Svårast blir klart att hitta ett nytt träns som passar eftersom hon har ponnyskalle. De jag använder på Nina har jag provat förut på henne och det är för stort också.

Red efter det Childeric, hoppade ett litet 50 cm hinder bara försöka komma rätt ha ett bra tempo osv. Ovanligt nog så hållde han på att dra mot hindrerna och efter så fick göra halt flera gånger men tyckte inte det hjälpte så mycket, kändes som om det var mest on/off och fick ingen bra känsla. Longerade sedan Nina som gick bra.

Igår morse från fölhagen, såg så himla skönt ut!


Har inte ridit någonting nu på morgonen, har hjälpt till istallet, försökt att ta in Boom Boom och Skylla som vi släppte i samma hage och GUD vad hon skrek men tror att hon tyckte det var lite mysigt med sällskap! Sen tvättade jag all utrustning som var i duschrummet (mest mina grejer men några av Basiles träns också) eftersom han har stallförbud. Fråga mig inte varför för jag har inte så stor koll och håller mig utanför det. Han frågade mig iaf idag om jag skulle vilja rida hans hästar lite. Antendra vilar efter att hon har fått muskelkramp och de andra han rider är Chamore, Orange och Celinné.
Chamore kan jag prova, hon är nervös men snäll, Orange har jag ridit förut och Celinné tänker jag inte ens ge mig in på. Vet att det kommer sluta i kaos.
Kommer ihåg första gången jag var här och skulle kolla på jobbet och jag fick rida stora Childeric och sen 4-åringen Cerise, sen sa jag till Basile "jag är lite mer van vid små hästar" och tji fick jag. "Då kan du rida Celinné om du vill hon är lite och pigg", visst sa jag sen fick jag inte hästen att skritta på hela ridpasset, hon är galen!

Tänkte göra en lite utmaning till mig själv någon dag när jag har mycket tid om jag skulle prova att rida alla hästarna jag kan rida på en dag, då blir det 8 stycken, måste nästan prova får se hur det känns. Det jobbigaste är ju inte att rida det är att man ska göra i ordning dem... humm vi får se hur det blir med det!

Nu måste jag tillbaka till stallet, blir nog inte 5 hästar på rad idag!

Uteritt

Red Koshiba imorse samtidigt som Charles red Eams så jag fick hjälp. Men hon sprang över bogen hela tiden och det var väldigt svårt att få kontroll på henne då hon är van att göra så. Då satt Charles upp och VIPS så är hon dressyrhästen. Han red runt i kanske 10 minuter och flyttade henne för höger och vänster. Sen när jag hoppade upp igen, tog tyglarna och la om benen så vart hon dressyrhäst. Jag vet inte hur han gör men jag vill också kunna göra det?! Det var samma sak när han satt upp på Skylla för några veckor sedan, hästarna vill liksom arbeta och blir så lätta och fina i handen så det är underbart!
Sen åkte han hem och jag tog ut Skylla vilket vart kaos idag igen, vet inte vad det är men inget stämmer. Ena sekunden är hon stark och andra hur känslig som helst, sen springer hon över bogarna hela tiden och man blir sur på henne (vilket jag vart hela tiden idag) så börjar hon studsa och ibland upp på bakbenen, hon är verkligen speciell. Hennes ägare var förbi när jag var i Sverige och hälsade på henne och Boom Boom som de också äger och berättade att det var en mycket speciell häst, jo tack det har man märkt. Sa iaf till Charles att jag har lite problem med henne så han får hjälpa mig lite.

Idag är det också sol för första gången på flera dagar och inte så supervarmt så både Cerise och Childeric ska få komma ut i skogen. Går nästan inte att rida ute när det har regnat här för marken blir så himla hal. Men jag måste vänja Childeric med att vara ute, han är livrädd för allt och ska bara springa hem men jag måste träna hans kondition så det blir ut och galoppera! Cerise ska också få komma ut och springa så hon också vänjer sig medan Nina ska blir longerad.

Cerise och Nina


Ledig

Så idag är jag alltså ledig, inledde den med att sova länge.
Fick sedan hjälpa till att ha i en Irländs varghund i en påse som de hade avlivat, den hade en tumör på benen och kunde tydligen inte gå längre. Jag tyckte det var jättehemskt när man kom in i rummet och den låg där på golvet, sen vägde den säkert över 60 kilo så det tog tre personer att få in den i påsen!
Har annars bara tagit en promenad med hundarna och ska snart åka till affären för att köpa lite nödvändigheter.



Helgen

Peeew, mobilsladden till datorn funkar nu efter två dagar, blir inte så kul blogg utan bilder!

Uppdatering om helgen då:

I lördags åkte vi till tävlingen på kvällen för att kolla höjdhoppningstävlingen. Det var sex stycken hinder på en sträcka med två galoppsprång mellan varje. De började kanske på 150 då sista hindret var de högsta och första det lägsta sen höjde man alla hinder eftersom.
Charlotte var med på Capo, en superstor vit hingst som är ultrascoopy men han rev tyvärr de näst sista hindret i 160, synd när han har en sådan kapacitet! Sen när de höjde till 170 så tog de bort två hinderv så det var bara 4 kvar och fortsatte, tillslut var det bara tre stycken kvar i 190, de första stannade på sista hindret, men han var nöjd klappade hästen och gick ut. Den andra hoppade men petade sista och den tredje hoppade det och det såg, förvånansvärt, mycket enkelt ut för dem!

Här är en video på Charlotte och Capo på den första stora internationella tävligen som var här i luxemburg för några veckor sedan, tror att det är 145.





På söndagen åkte jag till stallet på morgonen som vanligt, hjälpte till att fixa boxarna, släppte ut lite hästar och så. Sen åkte jag och Ingrid till tävlingen igen för att vara där under dagen och kolla. Var jättekul och vi hade tur med vädret då det annars har regnat hela helgen. Kom hem vid 18 då jag gav hästarna mat, vart alltså ingen ridning igår. Det är kul att åka till lite tävlingar såhär och kolla, men får lite insperation och lär sig mycket av att stå och kolla, sen hoppar jag in som lite hästskötare också, håller i någon häst, hjälper till vid framhoppningen!

Idag har det också regnat hela dagen så fick rida i spöregn, då menar jag verkligen spöregn var helt vitt ute. Skylla brukar var bra när det regnar och det var hon även idag. Regnet tar liksom emot lite så hon inte springer så fort och blir lugnare haha. Var skönt att få ett fint ridpass på henne, har inte haft ett på länge då hon har varit så motvillig och surig. Sen var det Childeric, körde mycket förvänd och han skulle byta galopp när jag ville och inte bara för att jag svänger, blir så irriterad när man galopperar på en stor volt och men kommer till den öppna delen, då börjar han bocka och tycker att det är dags att byta.
Var verkligen svårt med honom men fick till det riktigt bra några gånger. Kunde galoppera på en stor volt i rätt galopp, byta til förvänd, galoppera något varv och byta tillbaka också!

Sen var det Koshiba som också var väldigt lugn, kanske att regnet tog emot lite där också, hon gick med böjt huvud och supersakta hela vägen upp till ridbanan. Kunde vara jättelät i handen under hela ridpasset, knappt hålla och hon kom ner så fint så fick en underbar känsla. Fick lite problem i vänstergaloppen då hon sköt in vänsterbogen och bara sprang iväg. Så då vart jag riktigt sur på henne då jag vet att hon kan göra mycket bättre, gjorde halt och flyttade henne ordentligt för vänsterskänkeln ett par gånger och sen gick det bra igen!

Nu ser jag att det spöregnar igen så ska nog vänta lite till innan jag åker upp till stallet igen, har bara två hästar kvar så det kommer gå snabbt.

Just det, om två veckor så åker jag på tävling igen och då kommer jag att starta min första L-klass, dvs. 115 cm. Det blir kul, vill ha lite nya utmaningar!

Skylla är också megabrunstig, kissar hela tiden och skriker på alla hon ser, kanske därför hon är dryg att rida? Charles ska kolla om ägare vill att hon ska åka iväg till någon hingst, stackars den hingsten, det blir lock för öronen varje gång man är i en 10 meters radie av hennes skrik!

Några bilder från dagarna:

Mousi och James hjälper till att klippa gräset



Nina får hjälpa till på ett hörn också



Vindruvor som växer bakom vid
gödselstacken, ska nog sköljas innan de äts!



Tävlingsbanan i söndags



5 augusti

Charles har varit i stallet tidigt idag för när jag kom så skulle han åka till tävlingen men hade mockat så jag började släppa ut hästarna och fixa klart resten i stallet. Lät Mousi gå lite lös idag också, jag förväntar mig att hon ska gå runt och kolla lite och tycka det är lite spännande, men nej, hon hittar en grästuva sen står hon där. Hon får ju inte vara ute så länge eftersom hon inte får proppa i sig så mycket så en timme på förmiddagen sen ibland tar jag ut henne i paddocken på eftermiddagen så slipper hon stå i boxen hela dagen.

Red iaf Skylla och Childeric på förmiddagen. Var ganska trött efter de två och i vanliga fall brukar jag ju rida 3 stycken på morgonen och det går helt okej. Tror att jag har tappat lite muskler och kondis på en vecka i Sverige! På eftermiddagen nu blir det Nina som ska ridas för första gången på 1,5 vecka så det blir intressant. Cerise ska gå igen och Koshiba. Har inte ridit Orange på ett tag, hon är lite mitt sista val eftersom det inte är bara jag som rider henne utan Basile också. Jag tänker inte hålla henne i form och sen ska han göra allt det roliga, tävla och det. Han har tydligen inte gjort så mycket i stallet när jag var borta, ingen är förvånad men nu har han sommarlov så då borde han orka lite mer.
Slut på klag, ska sätta igång Orange igen när jag orkar rida 3 på förmiddagen så kan jag ta 3 på em, blir nog lite överkurs att ta 4 på em, det blir nästa steg!

Imorgon ska jag och Ingrid till tävlingen för att kolla på när de hoppar högre och högre. Det är en bana på kanske 2 hinder, ett mindre sen kommer hindret man höjer lite hela tiden. Ska bli kul att se hur högt de kommer upp i, måste ju säga att jag förväntar mig en del när det är en sådan stor tävling!


Ingen har väl missat detta klippet från youtube, dock tror jag att de har gjort hästen försiktigt ni vet när hästen hoppar sätter man upp en pinne som gör att den slår i benen och då hoppar den högre nästa gång osv. Inte okej. Men vad jag såg på videon är att hästen är från ett superstort stuteri i Belgien som heter Zangersheide och de har band annat stora hingstar som Air Jordan Z, Calvados Z, Cancara Z, Levisto Z, Taloubet Z ( som är en utav mina favoriter riden av Christian Alhemann!) och Zandor Z. Då kom jag också att tänka på att Chamore heter egentligen Chamore Z, alltså kommer hon också därifrån, lite häftigt!






Nog pratat nu måste jag sätta fart om jag ska bli klar idag!

4 augusti

Nu när våran stalldräng är borta så blir det lit mer att göra. Charles mockar (jag får så gott som inte göra det eftersom de tycker att jag tar ut för mycket) men jag hjälper till att lägga in lite rågspån, halm och hö i boxarna. Efter stallet fick Charles lov att åka till tävlingen eftersom att han är veterinär där.
Jag fixade då klart i stallet och red sedan Skylla. Det kändes att hon inte hade blivit riden på ett tag, stel och ville inte alls hjälpa till och skulle kolla på allt annat läskigt. Kämpade och fick tillslut igenom vänstersidan rätt bra men det var svårare med höger.
Sen var det bara att ta in hästarna och dags för lunch. Så drygt nu när man ska fixa stallet och bara hinner en häst på morgonen. I vanliga fall kan det vara skönt att ha gjort 3 så man slipper ha så många till eftermiddagen. Men nu blir det i 3 veckor framöver då stalldrängen är borta då jag inte kommer hinna rida alla hästar alla dagar, så är det bara.

Roligaste idag var att Mousi, den lilla vita ponnyn som är gammal och bara går här fick gå lös på stallplanen idag och beta av lite, superbra då man bara behöver hålla koll på henne men eftersom hon har ont i hovarna så springer hon ju aldrig utan står mest på samma ställe. Det var nog kul för henne att kolla runt lite också.

Tog några bilder på Boom Boom igår innan jag skulle ta in henne. Hon är så himla fin men tydligen helt omöjligt att rida bara på marken, men hoppa kan hon som sagt och så länge hon är snäll att hantera kommer hon att vara på min + sida!




Uppdatering efter semestern

Så tillbaka efter veckan i Sverige och fick en rivstart. Berättar mer om det sen.

Först och främst har Quina åkt (hästen som sparkade mig) men på slutet var hon supersnäll så då var det inte lika besvärligt att ha henne här. En häst mindre tänkte jag då och andades ut, men ack jag hade fel. Istället för Quina så har vi nu fått Boom Boom Bang en häst som Charlotte har tävlat och som stod i hennes stall men har någon slags allergi som gör att hon får stora svullnader över hela kroppen. Då går hon inte att rida och de vet inte vad det är och de har tagit massa prover. Så nu ska hon alltså få ett föl istället då hon hoppar väldigt bra annars.

Sen kom det två killar för att kolla på fölen, rita av alla tecknen och vi skulle sätta in chip och göra redo allt för deras pass. Var ganska svårt att hålla i dem eftersom de inte är vana vid hantering och det gör antagligen lite ont när man trycken in chippet. Vi hade tre fölgrimmor som jag hittade så passade på att sätta på dem också. Så när vi kom till sista hästen, vars mamma är jättesnäll och alltid så lugn satt vi fast henne i väggen så inte hon skulle springa runt och störa. Charles hållde i fölet, vi stod framme vid mammans huvud, medan jag satte på grimman och gav den en maskspruta i munnen. Sen gick jag runt Charles, så jag hållde i svansen och han runt halsen medan han skulle sätt i chippet, sen när han väl trycket in det så gjorde det såklart lite ont och fölet ville komma loss så jag tappade svansen och ramlade på backen framför mamma. Strax efter tappade Charles hela fölet och både mamman och fölet fick panik så fölet gick på mig och först fick jag en lite chock och visste inte vad jag skulle göra men sen kröp jag in i ett hörn och kunde stå upp till hästarna hade lugnat sig. Först trodde jag att allting var okej men sen när jag kollade på min vänstra hand som gjorde ont hade den svullnat upp och jag kunde se hur den vart blåare och blåare för varje sekund. Charles kollade på den och var bombis på att jag hade brytit den.
Så när jag gick och spolade kallt vatten på den så gjorde dom om chippet som inte hade fastnat. Först kunde jag inte röra fingrarna alls men sen vart det bara bättre och bättre. Charles tog en röntgenplåt och ingenting såg skadat ut så då fick jag bara en värktablett och nu kan jag röra alla fingrarna och tummen ganska bra men det är fortfarande ganska svullet.
När jag visste att jag inte hade brutit någonting åkte vi upp till stallet igen och jag red en sväng på Childeric. Svåraste var att sätta på grejerna men jag tog honom eftersom han står så himla still. Får se hur många hästar jag får ridna idag. Får väl longera Nina och Cerise och Orange kan jag nog rida eftersom hon är så lös i munnen och Skylla måste väl ridas men hon är så krånglig att sätta på grejerna. Vi får se!

Denn helg är det en internationell tävling här i luxemburg allt jag ska inte tävla, men det är på ett jättefint ställe där de brukar träna:


RSS 2.0