Bryssel

Icke hästrelaterat!

Igår vad jag ledig och då tog Ingrid mig Bryssel för shopping och jag var såååååå exalterad med tanke på att Forever 21 öppnades där denna sommar. Men först gick vi in i lite butiker som Ingrid gillade (konst, möbler, skulpturer) innan vi kom fram till den riktiga shoppinggatan. Där fanns allting från HM, Forever 21, Zara, andra konstiga butiker man inte vet vad det är, Indianer som sjunger på gatan och några som säljer leksakshundar som skäller och går omkring som man nästan trampar och har sönder.

Innan shoppingen kunde börja fick vi lov att hämta upp en matta som Ingrid ska ha till ett av ställena hon inreder (hon har en butik här i Junglister som bla. inreder). Det var en man som hade blivit lämnad av sin fru och ville inreda om huset för 400 000 kr, alltså en vanlig dag för Ingrid. Så vi var på "The rug company" där de gör handgjorda mattor och hämtade ut en för 100 000 kr, vem köper en matta för 100 000 kr? Jo, en man som har blivit lämnad av sin fru.

Sen kom shoppingen, första stoppet vart självklart Forever 21 som var så stort så jag skulle behöva 2 timmar för att gå genom allting.

Köpte också en SUPER julklapp i en annan butik, jag är hur nöjd som helst, kan inte gå in på vidare detaljer eftersom personen inte är blockad från bloggen...

Sen åt vi typiskt för Belgien, waffels, som var supergoda. Åt också lunch på ett jättemysigt ställe där dom hade mycket fairtrade och ekologisk mat, åt en getostsallad (har blivit helt galen i det sen jag kom ner hit, antingen hatar man det eller så älskar man det) med någon slags mjuk pepparkaka över och allting smälte i munnen.
Fick även se EU:s högkvarter, ett stort torg (Grand Place som är en mycket populär turistattraktion) som var omringat att vackra byggnader.

Grand Place





Fina skor från Forever 21, 38 satt bra men hade tunna strumpor och på vintern vill man ha lite tjockare så vart 39 som ser ut som båtar?! Sitter i vilket fall som helst mycket bra på foten och vart förvånad av att dom var mycket snyggare där än på hyllan.

En brun skinnjacka som jag har letat efter länge.
Ingrid: Är inte den här lite för kall att ha nu?
Jenny: Ja, men jag ska inte ha på mig den nu.
Ingrid: Inte nu?!?!
Jenny: Nej Ingrid, i vår när det bli lite varmare.

Antar att hon trodde att jag aldrig skulle använda den, bara köpa? haha


 

Hade i övrigt också den roligaste konverastionen med Ingrid (som vanligtvis är så chic och inne med allting).

Ingrid: Hur visste du om att Forever 21 fanns här? (hon hade ingen aning om vad det var för butik)
J: Jag har kollat på internet på deras kläder och sen såg jag att det fanns här i Belgien.
I: Har de kläder på internet?
J: Jaa? Det är väl väldigt vanligt, HM har det också.
I: Har HM kläder på internet, så man kan beställa hem?
J: Ja Ingrid, så man kan beställa hem kläderna.
I: Men vad gör man om de inte passar då?
J: Då skickar man tillbaka kläderna.

Och så fortsatte det, man blir aldrig chockad i denna familj längre, haha!


Videoklipp

Lyckades få tag i ett videoklipp, det är Cerises första tävling i augusti med Charlotte!
Hon skulle kunna dra ut bakbenen lite mer, antar att hon är spänd och inte hoppar genom kroppen riktigt, det kommer nog med tiden!

26 november 2011

Dagarna rullar på, i helgen är det hoppträningar för syskonen så jag följer med och kollar på.
Vart sparkad igår av Coin- Coin, en utav 3 åringarna när jag bortade svansen och hon samtidigt nosade på en annan häst så pep hon till och jag var ivägen. Gick bra och jag lever. Detta var på morgonen och upptäcken inte förrens på kvällen att det hade blödigt genom ridbyxan och ridstrumporna (är strax nedanför högerknät) så kollade var det var och det är det är ett ganska litet hål på 1x1 cm men väldigt djupt så det blödde som bara den, Paul lekte doktor och plåstrade om allting, Martina tyckte att vi skulle åka och sy men i brist på doktorer så vart det inte så. Idag var det lite stelt, Charles har lagt om det några gånger, vet fortfarande inte om vi ska sy men det lutar mot ett nej då jag inte är döende. Går bra att gå men när jag skulle rida idag gick det inte alls, kunde inte rida i traven, det kändes som om någon satt med en kniv och grävde så nu blir det longering, tråkigt! Konstigt eftersom jag red igår efter sparken men idag går det inte? Hoppas att det läker snart!

Glömde också att säga att Victor fick sina första väldskupp poäng i sin förra tävling (för 2 veckor sedan?), 5 stycken vart det! Så nu åker han in på listan över världens bästa ryttare haha. Jag passade på att fråga hur många poäng Charlotte hade och det visste inte Charles exakt men hon låg på en plats mellan 300-350, hur coolt är inte det? Att vara världens 350 bäste ryttare!

Nu ska jag fortsätta att njuta av min lördagskväll framför datorn!

Detta föl är från Kiwi (deras bästa häst), hon har blivit så stor och modig nu, kul att titta på gamla bilder!


Tävlingen 19-20/11-11

(Skulle precis gå ner och hämta kameran och försöka ladda in filmerna på youtube men då har någon varit och hämtat den under dagen så den är borta, ska skynda mig att sno den nästa gång den är här!)

På lördagen red Charlotte Cerise i en 4-5 årig klass och fick ett stopp och ett pet. Petet berodde nog på att Charlotte hade en mycket större galopp än vad jag brukar ha på henne så då hängde inte alla fötterna med.

Cerise 90 cm- 0 fel
Sen startade jag i klassen efter som var en A och hindrerna låg på en 90 cm kanske (man får alltid chansa lite). När jag kollar på filmen ser jag att jag sitter för starkt i sadeln och håller ganska hårt i tygeln. Berodde på att Cerise var stark men också att jag var nervös och vill inte att hon skulle springa iväg för då sticker hon bredvid hindret. Annars super! Var verkligen en lättnad då det är denna start jag har varit så nervös för, mycket nöjd med min lilla ponny!

Childeric 100-105 cm- 8 fel
Trots två pet så hade jag en bra känsla genom hela banan och jag kan inte klaga alls, kanske ska vara lite mjukare i handen. Ett pet kunde han ha lyft på fötterna lite mer, var inget fel alls, det andra kom vid hindret som stod vi dörren som många har haft problem med så antagligen vart de lite störda av den. Jag kom heller inte helt rakt mot det då det var precis ur en sväng.

Childeric 110-115 cm- 4 fel
Helgens bästa runda! Kom inte riktigt ihåg vart vi petade, men tror att jag inte hann få honom rak innan en sväng. Annars gjorde vi några riktigt bra omhoppnings svängar (är snabbast vinner och även fast vi inte rä där för att vinna, ni ska se ponnysarna som hoppar, helt galna. Så kan det vara en bra övning att träna på lite annorlunda svängar). Skulle verkligen vilja visa er rundan, då vi gick mellan två hinder, hoppade snett över vattenoxern, mellan två hinder igen, en tvär vänstersväng, två galoppsprång och ett räcke, vart verkligen så bra. Jag var lite skeptisk först till Charles idé att hoppa så men visade sig gå riktigt bra. Ska kämpa på med att på in filmerna!

På söndagen hade jag bara en start.

Childeric 110-115 cm- 8 fel
Var en bana med så gott som bara hinder ur sväng och alla kom upp väldigt fort. Var en oxer- räcke kombination som var väldigt maxad ur sväng. Tröck på de sista två galoppsprången för att räcka fram över oxern, gjorde sedan misstaget att fortsätta trycka och då petade han uthoppet. Vart sen näst sista hindret som kom snabbt ut en sväng då jag inte hann få honom rak. Sen trodde jag att banan var slut men kom på i sista sekunden vattenhindret och tröck på så han kravlade sig över, duktig häst!

Trots ett tråkig helg resultatmässigt så tycker jag att han har hoppat bra och jag har fakitiskt ridit helt okej, längtar till nästa tävling och har ingen aning om hur var eller när, men sådant märker man!


Knoppar!

Duktig Cerise efter passet idag, knopparna satt kvar också!




15 november 2011

Redan den 15 november?! Gud vad tiden går fort, snart är det bara en månad kvar tills jag kommer hem i 2 veckor, jippie!

I helgen är det tävling, min första start på Cerise och min första inomhus tävling på Childeric. Vet inte riktigt hur starterna är på Cerise, om Charlotte och jag ska rida samma dag eller om hon startar lördag och jag söndag. Childeric ska i vilket fall som helst starta A på lördag (95/100 cm) och en L på söndagen (110-115 cm). Ska jag vara ärlig vet jag fortfarande inte riktigt vad klasserna betyder här, det finns A som är minst, sen blir det bara större och större L, M och S. Och L är inte en betämd höjd, tex. 115 utan det kan vara mellan kanske 110-120 beroende hur många stjärnor det är efter bokstaven tex. L**, ju mer stjärnor desto mer prispengar och svårighetsgrad. Kan det stämma? Rätta mig om jag har fel, Louise kanske som är den enda som fattar det här systemet.

Jag ska se till att mina hästar ska ha knoppar, finast med såklart så får nog brassa mig upp i tid. Ska göra knoppar på Cerise idag när jag rider (hon har bara haft det en gång förut) så hon inte går och skakar på huvudet hela tiden!

För övrigt så är det full fart i stallet. Jag får rida 3- åringarna (är 5 stycken men bara 3 som är ridna mer än 5 ggr) eftersom ingen annan gör det. Om jag har fattat rätt så är en utav dem Victors, en Pauls och en Charlottes. Gör inte mig något eftersom jag inte har fastnat speciellt för någon.
Så alltså från att bara ha tre hästar att rida (Nina, Cerise och Childeric) till att Orange kom tillbaka och tre stycken 3- åringar.
Men treåringarna rids bara 3-4 dagar i veckan och Charles sa att eftersom de är min största prioritet så får Orange bli lite över. Jag mortionerar bara henne när jag har tid.

Orange, det syns inte på bilden så bra men hon är helt pissgul, helt klart det lortigaste hästen jag har träffat. Idag är hon helt brun, doppar huvudet i allt hon kan hitta så inom de närmsta dagarna blir det en dusch för henne!



Etro, Pauls 3- åring, enormt stor! Och på bilden helt slut efter passet. Vi travade över lite bommar och det var nog ganska jobbigt. När hon väl var så trött så passade jag på att borsta av henne lite ordentligt som inte uppskattas så mycket annars då man nog kan få en liten spark om man vill.



Jättefin solnedgång när dimman lättade!



Försökte ta en liten bild på Nina också men hon vart livrädd för blixten och började springa iväg så den här är den enda ni får...



James fryser lite på morgonen, då fick han en yllefilt att krypa ner i och vart genast lite gladare och fixade ett hål in till sig själv!





Planering

Imorgon är jag ldig och då ser min planering ut såhär:

* Sooooovaaaa
* Tvätta lite
* Åka in till stan och kolla runt lite efter julklapparna och bara lära mig hitta
* Köpa ingredienser till en kaka
* Runt 15:00 skjutsa Martina (som jobbar med Charles) till flygplatsen
* Baka kaka och städa (allts ag måste städa imorgon det ser ju hemskt ut, man får ju skämmas)
* Kl. 19:00 ha hopplektion med Caprinja (Louises häst) i hennes stall för hennes hopptränare, det kommer gå bra! Peppar, peppar
* Sooooovvaaaaa

Det bäst med att jobba hårt är att det är så himla skönt att vara ledig, man njuter verkligen.

För övrigt idag har jag jobbat på bra. Red Cerise på morgonen, fick lite hälp av Charles i dressyren. Vi fick sedan ut alla fölen i paddocken så de fick springa av sig. Sen red jag Nina och efter det var et dags för lunch. Efter lunchen red jag Coin- Coin, var helt själv i stallet så kanske inte bästa idén men Charles sa "stay behind and everything will be okay!" Jojo, satte foten i stygbygeln, börja masa mig upp och iväg bar det bockandes. Började överväga om jag skulle hoppa av och göra om allting men nej. Upp kom jag efter lite möda, drog upp huvudet och fick slut på dumheterna, så satt kvar hela passet, är supernöjd!
Efter hennes så red jag Orange som jag ska börja sätta igång igen, det vart bara lite trav för henne, och sen Childeric. Direkt efter att ha matat hästarna åkt jag för att rida Caprinja som gick bra, hon känns redo för morgondagen!

Nu: Film och sooooovaaaaaa

Snabb update

Så här kommer en lite snabb uppdatering om vad som har hänt de senaste dagarna.

* Fölen har separerats från mammorna. Mammorna har vi skjutsat iväg till en bondgård där de ska spendera vintern eftersom vi inte har plats här och fölen står 3 + 2 i två boxar. Vi har också börjat leda dom, vilket går sådär, är en ren dragkamp, de går upp på bakbenen faller över, springer bockar, sparkar herregud vilket jobb det är.

* Jag har ridit Coin- coin (en utav 3- åringarna) en gång till, denna gång lit mer förberedd, lite bockningar vart det men satt kvar.

* Hade lite hoppträning med Cerise imorse, gick super, hon är så enkel att rida nu och det flyter bara på. Kan inte vänta tills hon blir lite mer rutinerad på tävling och vi kan få samma känsla där.

* Jag kommer att få ha bil från och med idag till söndag då Charlotte och Paul åkte iväg på tävling i en stor hästlastbil, Victor kommer dock att ta min bil på tordag morgon och köra iväg med Euca men det betyder att jag kommer att få ha hans bil (haaaallelulja) den är helt fantastisk, älskar den. Får jag inte den så åker jag i Ingrids, bil som bil! Är lite rädd för Victors bil då han tar hand om den så väl och jag skulle döda mig själv om jag råkade göra en repa på den.

* Jag följde med på hoppträning lör+ sön. Där Charlotte, Victor och Basile skulle träna för Marcus Weinz (en tysk internationell tränare som de brukar träna för, som också letar ny groom, någon som är intresserad, ridning ingår!) Jag hjälpte till att göra i ordning hästarna och filmade när de gjorde olika övningar, superkul!

* Har varit på middag hos Louise då hennes mamma och mormor var och hälsade på, var hur trevligt som helst med u-n-d-e-r-b-a-r mat och efterrätt.

*Idag löshoppade vi 2 åringarna som vi har tagit hem, den ena bättre än den andra, kul att se!

* För några dagar sedan var det 18 grader, är det verkligen november.

* Tänkte kanske passa på att åka in till stan på min lediga dag (tror att den blir på tordag) så då blir det nog ett icke hästrelaterat inlägg. Har kommit på vad alla ska ha i julklapp så nu är det bara att börja leta!

Syskonens tränare Marcus.

Victors underbara, lilla söta och röda bil

 

"Är du min mami nu?"

 

 

Den enda bilden jag lyckades skrapa ihop från helgens träningar, Basile på Célinne. Hon är helt galen, alltid minst 50 cm över varje hinder. Ibland förstår jag inte hur Basile sitter kvar, man hör på videon när hon trampar av *BABAM* så flyger hon över. Tror bara hon har petat två eller ett hinder på alla tävlingar hon har varit på!

 


Lista

Hittade den här på en hästblogg och funderar på att göra den? Har dock gjort om den lite dvs. tagit bort några tråkiga punkter typ "Vem skulle du riskera livet för?" Men det är väl ganska självklart familj och så.
Något ni skulle vilja läsa?

1. En bild på favorithästen/arna
2. När och varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Min klädstil, både inom och utanför hästvärlden
6. Min största rädsla inom ridsporten
7. Någon du skulle vilja byta liv med en dag. Varför?
8. Min favorit ridsportgren
9. Min högsta dröm
10. Saker du gör vardagligen. I stallet eller annars
11. En bild som gör dig lycklig
12. Något jag vill göra
13. Någon jag skulle vilja träffa
14. Hoppning eller dressyr? Varför?
15. Mitt motto
16. Någon jag träffar vardagligen
17. Såhär vill jag att mitt liv ska se ut om 20 år
18. Mitt mål med ridningen

Filmen

Här kommer filmen på mig och Childeric + en snutt i början på Cerise som jag inte tror att ni har sett. Jag tycker att det ser ut som om jag rider med 3 meter långa tyglar och allting flyger åt alla håll, jag ser också att jag drar fram skänklarna men tycker att det har blivit mycket bättre nu (känns iaf så).

När jag hoppar banan på Childeric så ser man inte så bra men när jag rider genom hörnet till kombinationen så sticker han iväg (jag tror att det var sand som skvätte upp i buskarna= konstigt ljud och hästen vart rädd) då gick det lite snabbt vilket förklarar rivningen på andra hindret och slaget i det första.
Sen vill jag också påminna er om att det var för mer än en månad sedan och jag rider mycket bätte nu (höhö). Nej men va jag bortförklarar mig, titta bara!


Paket från Sverige!

Mamma skickade ett välbehövligt paket till mig som ankom idag, blir jätteglad av överraskningar! Älskar speciellt gris- strumporna!



I skivan var det lite småsnuttsfilmer på mig och Childeric som jag lägger upp i nästa inlägg!

Hoppträningar (långt inlägg)

Igår var det röd dag här i luxemburg= Charles hade inte så mycket jobb så jag fick faktiskt hopplektioner med alla tre hästarna! (Och skjuts fram och tillbaka till stallet hela tiden eftersom jag fortfarande inte har någon bil, fett värt!)

Vi började med Nina på morgonen, han tyckte att hon ser mycket bättre ut men att jag måste bli lite mer avslappnad i sätet. Värmde upp på ett enkelt hinder med en travbom. Hoppade sedan en linje på två räcken med tre normala galopprång mellan åt båda hållen och la sedan upp det ena räcket till en oxer.
Gick sedan över för att hoppa en kombination för första gången oxer- räcke. Stannade första gången hoppade oxern andra gången och sprang ut mellan (jag satt kvar!!) och tredje gången hoppade vi båda hindrerna, godkänt!
Sen satte vi ihop en liten bana med först räcket, tre galopprång oxern en volt för att sedan komma bättre tillbaka på en större oxer, snett igenom och på kombinationen. Hoppade den två gånger och fick sedan göra om lite linjer tills det vart godkänt. Allting kändes i vilket fall som helst mycket bra och Nina hoppar verkligen som en katt, jag är verkligen glad att jag får ha kvar henne ett tag till (det har pratats om att Charlotte ska ta henne till Dockendorf vilket jag är både för och emot. Det är bra för henne att komma iväg, se nya grejer och bli riden av en sådan duktigt ryttaren men och andra sidan är jag självklart lite självisk och vill ha kvar henne hon mig då hon och Cerise är mina stora favoriter, Childeric kommer på en stark andraplats).

Efter lunchen tog vi Cerise. Värmde upp samma där på ett räcke med travbom. Hoppade sedan samma linje som med Nina fast med 4 galopprång mellan istället för 3. Satte sedan ihop en banan där också. Första linjen med räcke- oxer med 4 galopprång, högersväng in på en oxer fortsätter mot höger och hoppar vattnet, vänstersväng runt på kombinationen. Gick super! Kände att hon kunde bära sig själv så mycket bättre så kunde ta tillbaka henne i en stadig lugn galopp och behålla den genom hela banan. Över några hinder "exploderade" hon liksom och man känner verkligen när hon hoppar genom hela sin kropp, känner att bakbenen kommer flygandes bakom en som man blir liksom lite framkastat i nerhoppet, en helt fantastisk känsla även fast det låter lite knäppt haha!
Charles sa att "Cerise is a genius!"

Här en en liten skiss över banorna, det hindret med en grön 0:a framför värmde vi upp på. De oranga siffrorna är Nina och de röda är Cerise.

 

Med Childeric gick det åt skogen. Det började med att han inte ville gå förbi en bil påväg upp till ridbanan. Han hoppar och studsar upp och ner på bakbenen, vänder om och börjar studsa hem, jag har provat att använda piskan och bli riktigt sur vilket inte fukar alls då han bara bli argare och går upp högre på bakbenen. Tekniken är att du måste sitta och vänta ut honom tills han har lugnat ner sig lite och du får en chans att vända runt honom. Sen ska du blockera båda bogarna så att han inte kommer runt igen och ha honom sprikrak sen är det FRAMÅT, men låt dig lite luras om han börjar trava framåt så du slappnar av och tänker "nu så, äntligen" för nej, då stannars han vänder om och börja skutta hemåt igen, du måste alltså hålla tillbaka honom när du börjar få honom åt rätt håll, tro mig jag har gjort alla dess misstag om och om igen, vilket häst...

Anyway, när vi väl kom upp till ridbanan vart han rädd för ett nytt hinder som Charles satt upp och det var droppen. Charles bad mig att sitta av och så hoppade han upp och skulle visa hästen lite hyfs och jag ångrar så att jag inte filmade när han red, det är fantastiskt! Han gick en helt annan form, var som en våt disktrasa efter 5 minuter och det var så häftigt att kolla på. Sen fick jag sitta upp och självklart kände jag skillnaden på en gång. Sen jobbade vi på en liten volt, jag fick ställa honom utåt, bryta av till trav och fatta galopp, ställa honom utåt igen och göra en superliten volt i den redan superlillavolten så det vart som en bakdelsvändning, och jag tror att jag har aldrig jobbat så hårt för att få en häst att göra som jag vill undera hela den period jag har varit här, svetten rann och det var bara såååå jobbigt. När vi väl var klara tänkte jag "finally" men ack sa kack, det var inte slutet.

Då skulle vi börja hoppa (katatrof). Hoppade på samma uppvärmningshinder som jag gjort med alla hästarna, började i trav och red som i en åtta på den, sen drog han ut hjälpbommen så jag kom i galopp på det och höjde upp det till kansle 125- 130. Jag kunde ha någon balans som helst i hoppet, flög högt över hästen tappade piska, tyglar och allt, det var verkligen att jag skämdes så enormt mycket. Speciellt när det var både Basile och Victor på sina hästar där, två andra som red dressyr och två som satt och kollade på. Charles sa att jag slängde fram överkroppen för tidigt det var därför jag inte hade någon balans i hoppet, men jag fick liksom aldrig till det, så otroligt frustrerande. Fick till och med lov att fälla en liten tår på vägen ner och fråga mig själv hur jag kan rida så dåligt. Sådant här trycker verkligen ner mitt självförtroende och jag förstår från första början inte hur de vill ha kvar mig här när de ser hur jag rider, nej herregud det var så hemskt.

Idag känns det lite bättre, är ledig och hela min kropp värker.

 

En 115 klass från i somras.

 

Edit: Kan inte förklara varför texten om Childeric vart mindre än den andra, hoppas att ni orkar läsa ändå.

 


RSS 2.0